Sök
  • Matts Josefsson

Svensk eller svensk, finns det någon skillnad?

Jag tycker det är intressant hur vi ser på och hur medier rapporterar när personer bosatta i Sverige omkommer runtom i världen. Det som triggade mig först var hur man berättade att 17 svenskar omkom när det Ukrainska planet sköts ner i Iran den 11 januari 2020. Det som fångade min uppmärksamhet var att man inte så ofta rapporterade om ”svenskar” utan ”personer hemmahörande i Sverige”. Nu är jag inte en fan av att identifiera varken mig eller någon annan som svensk då jag anser det inte finns några specifikationer någon egentligen kan hävda som gör dem till ”svenskar”. Bor man i Sverige har man rätt att kalla sig svensk om man har det behovet, anser jag.

I tsunamin i Thailand 2004 där ca 250 000 personer miste livet var 543 identifierade som Svenskar. Det stod inget om att de var ”hemmahörande i Sverige”. Det jag vill belysa är hur om man inte är född i Sverige inte anses vara riktigt svensk om och man omkommer så verkar det inte vara så viktigt, vilket i mina ögon är bland det vidrigaste som finns då vi alla är människor, oberoende av etnicitet, ursprung, religion, kultur, beteenden, sätt att leva. Det finns en särskiljaktighet som smugit sig in som jag ser på en daglig basis där vi har svårt att släppa in skillnader och olikheter. Man skulle kunna tycka att med den stora inströmning av olika etniciteter i Sverige genom åren att man ska ha släppt på sina skydd, sina inskränkta uppfattningar om ”de andra”, vant sig, men det ter sig snarare tvärt om. Jag ser att man fortfarande har en stark vilja att kategorisera, att se beteenden som tillhörande en viss grupp. Jag ser även att många verkar vilja vara öppna och inte ha särskiljaktiga uppfattningar men som på något sätt likväl slinker dit när det varit en situation där man kan kategorisera. Kanske är det en process som måste ha sin tid, men jag vädjar samtidigt att man skapar sig en medvetenhet och en absolut ärlighet om vad man tycker och tänker. Vissa fasas över att SD har fått så många sympatisörer men jag är inte alls förvånad. Det speglar bara vad allmänheten tycker, och visst är det politiskt korrekt att ogilla någon som är uttalat mot sig invandringen men de får mycket bränsle från alla som inte skulle kunna tänka sig att rösta på ett sådant parti då det inte skulle anser PK, men tycker likväl exakt detsamma.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Covid-19 Hysteri och Arrogans

Hej på er. Jag känner att jag måste ånga av mig lite angående den Covid-19 hysteri som vi alla finner oss i. Jag säger hysteri då jag anser det vara en sådan. Vad som har fått mig att skriva denna gån

Covid-19 Lite facts & figures

Hej på er Alla! Jag tänkte sätta ihop lite information och statistik kring Coronaviruset (COVID-19) då pressen verkar helt ointresserade av detta. Det enda vi får veta från dem är att jorden antaglige

The Importance of living in our true rhythm

I was just reminded today how important our rhythms are for us and I was specifically thinking of our children. They are quite often asked to go into rhythms that are not their natural or true rhythm.

About Me
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon

2018 Matts Josefsson Copyright

  • White Facebook Icon
  • Linkedin - Grå Circle
Join my mailing list

If you want to see more of me you can visit my Instagram page where I love posting pictures of what I'm up to in my day.