top of page
Sök
  • Matts Josefsson

Svensk eller svensk, finns det någon skillnad?

Jag tycker det är intressant hur vi ser på och hur medier rapporterar när personer bosatta i Sverige omkommer runtom i världen. Det som triggade mig först var hur man berättade att 17 svenskar omkom när det Ukrainska planet sköts ner i Iran den 11 januari 2020. Det som fångade min uppmärksamhet var att man inte så ofta rapporterade om ”svenskar” utan ”personer hemmahörande i Sverige”. Nu är jag inte en fan av att identifiera varken mig eller någon annan som svensk då jag anser det inte finns några specifikationer någon egentligen kan hävda som gör dem till ”svenskar”. Bor man i Sverige har man rätt att kalla sig svensk om man har det behovet, anser jag.

I tsunamin i Thailand 2004 där ca 250 000 personer miste livet var 543 identifierade som Svenskar. Det stod inget om att de var ”hemmahörande i Sverige”. Det jag vill belysa är hur om man inte är född i Sverige inte anses vara riktigt svensk om och man omkommer så verkar det inte vara så viktigt, vilket i mina ögon är bland det vidrigaste som finns då vi alla är människor, oberoende av etnicitet, ursprung, religion, kultur, beteenden, sätt att leva. Det finns en särskiljaktighet som smugit sig in som jag ser på en daglig basis där vi har svårt att släppa in skillnader och olikheter. Man skulle kunna tycka att med den stora inströmning av olika etniciteter i Sverige genom åren att man ska ha släppt på sina skydd, sina inskränkta uppfattningar om ”de andra”, vant sig, men det ter sig snarare tvärt om. Jag ser att man fortfarande har en stark vilja att kategorisera, att se beteenden som tillhörande en viss grupp. Jag ser även att många verkar vilja vara öppna och inte ha särskiljaktiga uppfattningar men som på något sätt likväl slinker dit när det varit en situation där man kan kategorisera. Kanske är det en process som måste ha sin tid, men jag vädjar samtidigt att man skapar sig en medvetenhet och en absolut ärlighet om vad man tycker och tänker. Vissa fasas över att SD har fått så många sympatisörer men jag är inte alls förvånad. Det speglar bara vad allmänheten tycker, och visst är det politiskt korrekt att ogilla någon som är uttalat mot sig invandringen men de får mycket bränsle från alla som inte skulle kunna tänka sig att rösta på ett sådant parti då det inte skulle anser PK, men tycker likväl exakt detsamma.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ännu en artikel om Covid-19 kanske du säger? Ja, så länge det behövs för att väga upp den sjukt vinklade informationen vi får kring sjukdomen så måste jag skriva lite då och då. Vi har en sjukdom de f

Någon vecka sedan skrev jag en kort notis om hur jag ansåg att vi kunde/borde ta lite mer ansvar när det kom till att känna efter om vår förkylning var en vanlig sådan eller något annat som typ Covid-

bottom of page