top of page
Sök
  • Matts Josefsson

Styrka och jämställdhet - åt vilket håll är vi på väg?

Tyckte det passade att skriva denna artikel då det är internationella kvinnodagen idag, även om impulsen kom redan igår. Jag började fundera kring det här med styrka. Vad är egentligen styrka? När jag tänker på en persons styrka då tänker jag inte på deras fysiska styrka utan mer deras styrkor att möta olika saker i livet. Och kvinnor överlag har jag nog sett som starkare i den bemärkelsen. Vad jag även sett är att kvinnor mer och mer börjar bete sig som män, det vill säga anamma saker som män historiskt sett ägnat sig åt i större utsträckning såsom styrketräning, body building, det vill säga kvinnor verkar i större utsträckning vilja skapa sig en stor och stark kropp. Vad jag också sett är att kvinnor ofta verkar vara stolta att de klarar av att göra saker själva, vilket väl i sig inte är något fel men är det verkligen en sund praktik? Är det något fel att be om hjälp? Jag trodde det var något vi män hade ett stort problem med. Jag tror det jag försöker säga är att kvinnor i stor mån har börjat anamma beteenden som vi män haft under en lång tid och som för oss är helt onödiga och väldigt kontraproduktiva. Vi vill (som män) ofta klara oss själva, vi vill vara starka, vi bygger oss en stor kropp och ett ointagligt fort, och vi blir ensamma inombords. Nu har jag dock en känsla av att män faktiskt börjar släppa på mycket av detta vilket bådar gott men jag önskar inte kvinnor att gå samma väg vi män gått då den inte leder någonvart. En sak till jag vill säga är det här med jämställdhet. Jag tror vi har fått detta om bakfoten. Vi verkar tro att jämställdhet är att alla ska få göra och ha rätten att göra samma saker vilket så klart kan verka som en vettig sak och en självklarhet men säg att samhället förbjuder kvinnor att knarka men tillåter män, betyder det att kvinnor ska sträva efter att få knarka bara för att det ska vara rättvist? Vi kanske först ska bedöma vad det är vi vill göra och se om det verkligen är någonting vi vill sträva efter, annars blir det bara en helt onödig strävan. Om kvinnor verkligen tillåts och tillåter sig själva att bara vara sig själva då tror jag att vi kommer att få ett mycket välmående samhälle, men om kvinnor börjar bete sig på klassiskt manliga manér i tron att detta är någon slags frigörelseprocess och väg till jämställdhet då är vi tyvärr på väg åt helt fel håll.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ännu en artikel om Covid-19 kanske du säger? Ja, så länge det behövs för att väga upp den sjukt vinklade informationen vi får kring sjukdomen så måste jag skriva lite då och då. Vi har en sjukdom de f

Någon vecka sedan skrev jag en kort notis om hur jag ansåg att vi kunde/borde ta lite mer ansvar när det kom till att känna efter om vår förkylning var en vanlig sådan eller något annat som typ Covid-

Hej på er. Jag känner att jag måste ånga av mig lite angående den Covid-19 hysteri som vi alla finner oss i. Jag säger hysteri då jag anser det vara en sådan. Vad som har fått mig att skriva denna gån

bottom of page