top of page
Sök
  • Matts Josefsson

Att känna efter - ett kärt barn

Någon vecka sedan skrev jag en kort notis om hur jag ansåg att vi kunde/borde ta lite mer ansvar när det kom till att känna efter om vår förkylning var en vanlig sådan eller något annat som typ Covid-19. En av kommentarerna jag fick var att det var omöjligt att känna skillnaden. För det första kan ingen påstå detta och ingen har heller rätten att säga till dig vad du kan och inte kan känna i din egen kropp. Det är möjligt och kanske troligt att många av oss har stängt av den kanalen men det betyder inte att vi inte har den möjligheten. Jag gör det hela tiden, både när det gäller min kropp och i andra sammanhang. De som känner mig vet att jag ofta pratar om hur saker känns. Om det inte känns rätt så är det inte för mig brukar vara min filosofi. Så att påstå att vi inte kan känna vad som försiggår i vår egen kropp är inte bara felaktigt, det är även arrogant och ansvarslöst. De som skulle gynnas är alla, inte minst vården som skulle få patienter som faktiskt tar ansvar för sin egen hälsa på ett mycket djupare plan. Vår förmåga att känna är en av våra bästa verktyg vi har att navigera här i världen. Jag talar här dock inte om att emotionellt känna utan känna lite djupare. Vi kan till exempel känna oss arga utan att bli arga. När vi använder ilska att navigera så har vi tappat förmågan att inte bara känna klart men även att tänka klart, jag tror de flesta vet vad jag menar. När vi till exempel är arga brukar våra beslut inte vara de mest produktiva. Inom psykiatrin kallade vi det att handla i affekt.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ännu en artikel om Covid-19 kanske du säger? Ja, så länge det behövs för att väga upp den sjukt vinklade informationen vi får kring sjukdomen så måste jag skriva lite då och då. Vi har en sjukdom de f

Hej på er. Jag känner att jag måste ånga av mig lite angående den Covid-19 hysteri som vi alla finner oss i. Jag säger hysteri då jag anser det vara en sådan. Vad som har fått mig att skriva denna gån

bottom of page